Hoe de beurskoersen evolueren, blijft altijd een moeilijke inschatting, maar gelukkig zijn er beursexperts die door het bos de bomen nog proberen te zien. Enkele specialisten hebben in opdracht van de krant De Tijd de tien smakelijkste aandelen voor 2017 op een rij gezet. De oogappels zeg maar. Daar horen ook twee Oost-Vlaamse bedrijven bij: het Gentse biotechbedrijf Ablynx en luierfabrikant Ontex.

Ontex wordt aangeprezen omdat het eerder een overnemer is dan een overnameprooi. Bovendien deed het al overnames in Latijns-Amerika (Brazilië en Mexico) en dat moet positief afstralen op de resultaten en op de koers. Volgens ING is Ontex zelfs een absoluut topaandeel omdat de geboortecijfers in heel wat landen in de wereld alleen maar blijven stijgen. Dat zal alleen maar leiden naar een groteter vraag naar babyproducten. In de westerse wereld zou de vergrijzing meebrengen dat er ook meer vraag is naar incontinentieluiers.

Ablynx heeft ook een enorm potentieel. Nu staat het aandeel veel te laag genoteerd, terwijl heel wat producten in de pijplijn van het onderzoek zitten. Dat is althans de mening van de beursspecialisten van Inside Beleggen. Vooral in de tweede jaarhelft zou volgens deze bron een hausse te verwachten zijn.