DEURLE – Een bevraging van Investr uit Deurle, deelgemeente van Sint-Martens-Latem, brengt heel wat zenuwachtigheid in de vastgoedmarkt aan het licht. Door de stijgende hypothecaire rente meent één op de zeven investeerders dat hun toekomstige vastgoedplannen in de war worden gestuurd.

Door de historisch lage rente waren er op de Belgische vastgoedmarkt nooit eerder zoveel investeerders als het voorbije jaar. Maar er komt stilaan een kantelpunt. De hypothecaire rente blijft stijgen en dat maakt vastgoedbeleggers zenuwachtig. Een rentevoet onder de 2 procent wordt almaar moeilijker en experten verwachten binnenkort een rente tussen 3 à 4 procent.

“Investeerders die op korte termijn plannen hebben om te investeren, zullen dat mogelijk versneld doen”, zegt Frédéric Vandenhende, ceo van Investr, een online platform voor vastgoedinvesteerders. “Maar diegene met vastgoedplannen op middellange of lange termijn worden nu al zenuwachtig. Ze stellen zich de vraag wat de situatie zal zijn als ze volgend jaar nog een pand willen kopen.”

Mogelijke negatieve impact

Ook de komst van meerwaardebelasting op vastgoed of het belasten van de effectieve huurinkomsten zijn niet meer ondenkbaar, menen heel wat investeerders. Eén op de vier zou in dat geval zijn vastgoedinvesteringen staken. Maar vooral huurders zullen dit voelen.

“In tegenstelling tot wat men dikwijls denkt, zijn investeerders vaak geen veelbezitters. Ze zijn ook beperkt in hun mogelijkheden. Vier op de tien zou dan ook de huurprijs van hun pand(en) verhogen als bij een rentestijging of een zwaardere vastgoedfiscaliteit”, leidt Frédéric Vendenhende uit de enquête bij 1.390 vastgoedbeleggers af. “Het is duidelijk dat te zware fiscale maatregelen voor de vastgoedmarkt vermeden moeten worden, want deze zouden wel eens verlammend kunnen werken.”