81 jaar nadat het Zwitserse Nestlé witte chocolade op de markt bracht, pakt Barry Callebaut anno 2017 uit met de lancering van roze (Ruby) chocolade. Naast pure, melk- en witte chocolade zorgt het chocoladebedrijf uit Wieze zo voor een vierde chocoladesoort.

De roze chocolade is gemaakt van de Ruby Cacao Bean. De chocolade heeft een intense, smeuïge smaak en karakteristieke kleur. Beiden ontstaan op natuurlijke wijze tijdens de productie en de verwerking van de bonen, die uit verschillende regio’s van de wereld afkomstig zijn. “Die natuurlijke aanwezigheid van een fruitige bessensmaak en roze kleur maken de boon uniek”, zegt Peter Boone, chief innovation & quality officer bij Barry Callebaut. De roze chocolade werd in het Chinese Shanghai voorgesteld.

Een zoektocht

De uitvinding van de nieuwe chocoladesoort is het werk van wereldwijde R&D-centra van Barry Callebaut, gevestigd in Frankrijk en het Oost-Vlaamse Wieze, de Jacobs Universiteit en meer dan 175 jaar ervaring. Het was een lange zoektocht die zowat dertien jaar in beslag nam. “Barry Callebaut heeft zich wereldwijd gevestigd als pionier en innovator in chocolade en cacao. Consumentenonderzoek heeft uitgewezen dat de nieuwe chocolade niet alleen voldoet aan de wensen van de nieuwe consument, maar dat ze ook op een hoge aankoopintentie kan rekenen. We kijken er dan ook naar uit om samen met onze partners deze innovatieve doorbraak op de markt te introduceren”, aldus Peter Boone.

Barry Callebaut zag in 1996 het levenslicht uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. Wereldwijd stelt de groep, met hoofdzetel in het Zwitserse Zürich, zo’n 10.000 mensen tewerk en telt het meer dan vijftig productiefaciliteiten. De chocoladefabriek in Wieze is de grootste ter wereld. Ook in Halle is er een productiesite, in de voormalige Côte d’Or-fabriek.