Bloemenzaak uit Evergem en textielgroothandel uit Aalter failliet

spaarpotVoor heel wat ondernemers breekt stilaan de tijd aan om terug te kijken op hoe het afgelopen jaar verlopen is en welke plannen gekoesterd kunnen worden om van 2016 een topjaar te maken.

Andere bedrijfsleiders hebben jammer genoeg andere katten te geselen omdat ze het einde van het jaar niet hebben gehaald. Het algemene economische klimaat mag dan wat beter zijn, het blijft een feit dat het vertrouwen van de consument op een laag pitje blijft branden. Elk nadeel heeft natuurlijk zijn voordeel en met name in de retail zien we dat precies daardoor discounters wel gouden zaken doen. Consumenten zijn immers constant op zoek naar manieren om zo weinig mogelijk te moeten betalen. Vandaar ook het succes van initiatieven zoals bijvoorbeeld garageverkopen en vandaar ook dat de kringloopwinkels niet over een gebrek aan belangstelling mogen klagen.

Maar veel ondernemers in diverse sectoren hebben het daardoor moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. En als de eindconsument niet koopt, brengt dat ook ondernemingen die op een ander niveau actief zijn in het economische netwerk in moeilijkheden. Informatiespecialist Graydon meldde ook al dat het verontrustend te noemen is dat ondernemingen die nochtans al jaren meegaan steeds meer in de problemen komen.

Ook vorige week legden in Oost-Vlaanderen een kleine dertig ondernemingen de boeken neer. Dat was onder meer het geval voor een bloemenzaak uit Evergem, een restaurant uit Dendermonde en een textielgroothandel uit Aalter. We hopen vooral dat de betrokken ondernemers hierdoor geen stigma opgekleefd krijgen, zoals jammer genog nog altijd te vaak gebeurt. Want om jobs te creëren blijven ondernemers broodnodig.

De volledige lijst met falingen vindt u op www.madeinoostvlaanderen.be