De Nederlandse winkelketen Blokker heeft op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat 69 van de 190 winkels in België zullen sluiten. Het voorgestelde herstructureringsplan bedreigt 302 banen. In Vlaanderen gaan 37 Blokker-winkels dicht, waarvan 10 in Oost-Vlaanderen. De beslissing is gebaseerd op een diepgaande analyse van de toekomstperspectieven van de verschillende winkels van Blokker in België voor de komende jaren, meldt het bedrijf. In Oost-Vlaanderen verdwijnen de vestigingen in Deinze, Eeklo, Evergem, Gent, Maldegem, Ninove, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Temse en Zele.

Blokker België wil de uitdaging aangaan om haar rentabiliteit te herstellen en een positief toekomstperspectief voor de onderneming en haar medewerkers te bieden. “De maatregelen die momenteel aan de ondernemingsraad werden voorgelegd, leggen de nadruk op de noodzaak om onze strategie aan te passen aan de evoluerende markt en aan de nieuwe uitdagingen die dit meebrengt” zegt Bernd Bosch, ceo van Blokker België. “Er worden nieuwe kansen gecreëerd maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker nv de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen.”

Het Nederlandse bedrijf is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V., die ook ketens als Leen Bakker, Intertoys en Bart Smit omvat. Bij Blokker in België werken op dit moment nog ruim 900 mensen. De jongste vijf jaar is de omzet van Blokker in België met 20 procent gedaald. In 2016 werd nog een masterplan opgesteld voor onder meer de vernieuwing van het productassortiment, de facelift van de winkels en de introductie van het concept van online bestelpunten in winkels.