BALEGEM/MERELBEKE – De molenkast van de Windekemolen in Balegem staat weer op zijn plaats. De gespecialiseerde aannemer Boers & Peusens uit Merelbeke heeft het voorbije jaar veel werk gestoken in de draaivaardige restauratie ervan. Vanaf de lente moet de molen weer open zijn voor het publiek.

Windekemolen in 2005.

Onder begeleiding van de dienst patrimonium en het Provinciaal Molencentrum Mola van de provincie Oost-Vlaanderen kreeg Boers & Peusens het project toegewezen. Het bedrijf uit Merelbeke dat bijna uitsluitend oude wind- en watermolens restaureert, startte de werken al in januari 2017. Eén jaar later werd de molenkast opnieuw geplaatst.

“Om intern weer stabiliteit te bekomen, hebben we de steenbalk binnen in de molen helemaal vervangen. Ook voor de waterdichtheid zijn er heel wat werken uitgevoerd. Daarnaast waren de wieken aangetast en hebben we die eveneens vernieuwd”, zegt Dirk Peusens, zaakvoerder van Boers & Peusens. “Het meest zichtbare is dus al voor mekaar. Nu is het nog een kwestie om de molen te laten draaien.”

Bijna in glorie hersteld

De geschiedenis van de Windekemolen gaat bijna vier eeuwen terug. De molen bleef malen tot in 1959. In 1978 werd de molen als monument beschermd, en in 1980 werd de provincie eigenaar van de grond. Die liet in de jaren tachtig verschillende werken aan de molen uitvoeren, maar dat was onvoldoende om de molen weer op punt te krijgen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de molen in 2005 dan ook gedemonteerd.

De Windekemolen is de grootste staakmolen in Oost-Vlaanderen en de enige met twee armwielen op de molenas. De komende maanden wordt nog gewerkt aan de maalvaardige restauratie. Zo moet de molen tegen maart, na 59 jaar van stilstand, in volle glorie hersteld zijn.