Bostoen op weg naar vijfhonderdste passiefhuis

bostoen-sing13_kopieBouwbedrijf Bostoen uit Drongen is al jaren de voortrekker en referentie in duurzaam bouwen en speelt dan ook een belangrijke rol bij de groep Energy Saving Pioneers. Dat is een een coalitie die op initiatief van Bond Beter Leefmilieu voorlopers in energiebesparing samenbrengt en beleidsmakers informeert omtrent de economische, sociale en ecologische meerwaarde van energiebesparing. 60% van de klanten van Bostoen kiest volgens CEO Peter Impe al voor passief bouwen. Zijn groep heeft dan ook al zowat 450 passieve woningen gebouwd, die niet alleen enorm energiezuinig zijn, maar ook betaalbaar.

Door in te zetten op innovatie slaagt het bedrijf erin van passiefhuizen een winstgevend product te maken. Bij passiefhuizen daalt de netto energiebehoefte met 95% ten opzichte van een doorsnee woning volgens de wettelijke norm.

Bostoen slaagt erin om de netto-energiebehoefte voor verwarming van haar woningen in te perken tot hooguit 15kWh/m². “Doorgedreven isolatie, ventilatie met warmterecuperatie en luchtdichtheid”, zijn daarbij de kernwoorden, zegt marketing manager Christophe Van Bever. “Met behulp van een warmtepomp daalt de behoefte zelfs tot 3kWh/m² per jaar en wordt een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd. Het resultaat is een daling van de netto energiebehoefte met 95% ten opzichte van de huidige norm.”

 In 2009 opende Bostoen het eerste gecertificeerde massieve passiefhuis van Vlaanderen. Sindsdien bouwt de firma op grote schaal betaalbare passiefhuizen. Die aanpak werd in 2012 beloond met de Eco Award, een prijs voor het meest milieuvriendelijke product op Batibouw. Binnen het aanbod van Bostoen is en blijft passief het uithangbord. In totaal heeft het bedrijf nu al 430 nieuwbouw passiefhuizen gebouwd.