Botenbouwer Koen de Gezelle wint Red Dot Award

zeeroeien_koen2De Gentse kunstenaar en botenbouwer Koen de Gezelle (foto) won de prestigieuze designprijs met zijn carbon zee-roeiboot ‘C23’. Enkele jaren geleden richtte hij in Afsnee het bedrijf Whaleboat op. Met dat bedrijf restaureert hij houten en kunststof schepen en bouwde hij verschillende modellen roeiboten.

De C23 is de culminatie van jaren ontwikkeling, verschillende prototypes, en het steeds verfijnen van de technische aspecten en het design van de boot. Een unieke prestatie in een wedstrijd die doorgaans door gerenommeerde ontwerpbureaus of grote bedrijven gewonnen wordt. De C23 is het resultaat van vijf jaar bouwen, bijsturen, verfijnen en blijven innoveren. Zijn volgende project staat al klaar: een roeiboot die hij volledig zal maken uit uit biocomposiet.

De Red Dot ‘Product Design’ Awards worden sinds 1955 georganiseerd door Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Met meer dan 17.000 kandidaten per jaar is het een van de meest gerespecteerde designwedstrijden ter wereld. Bedrijven en designers dingen elk jaar naar de begeerde ‘Red Dot’, omdat de award algemeen wordt beschouwd als een erkenning van uitstekend design en kwaliteit.

De winnende roeiboot van Koen de Gezelle springt niet alleen in het oog omwille van het strakke design en de gedetailleerde afwerking, ook de technische aspecten ervan zijn minstens even indrukwekkend. Met haar 90kg is de C23 minstens 60kg lichter dan de doorsnee roeiboot. Het dek is volledig geïntegreerd, de zitjes zijn verstelbaar waardoor zowel punt- als koppelroeien mogelijk is en voor langere tochten is het mogelijk om gebruik te maken van een elektrische motor.

De C23 wordt op bestelling gemaakt, en op maat.  Koen de Gezelle ziet niet alleen privépersonen maar ook bedrijven als mogelijke afnemers.  “Kenners zijn laaiend enthousiast over de C23, nu is het kwestie van de juiste zakelijke partner te vinden om dit verhaal te kunnen voortzetten.”