Naast het chemische Lanxess op het Scheldt Chemical and Industrial Park is het Noorse Kebony van start gegaan met de bouw van een tweede Europese fabriek. De vraag naar het hoogkwalitatief houtproduct overstijgt de huidige productiecapaciteit van de bestaande fabriek in het Noorse Vold. Kebony investeert zo’n 20 miljoen euro in de nieuwe vestiging in Beveren. De eerste steenlegging vond plaats in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters en Christian Jebsen, ceo van Kebony

De nieuwe fabriek, die twee hectaren beslaat, kan op termijn nog in oppervlakte worden verdubbeld. De 25 lokale arbeidsplaatsen zullen aanvankelijk zorgen voor 20.000 kubieke meter Kebony-hout per jaar produceren. Christian Jebsen, CEO van Kebony: “We zijn opgetogen met de start van de bouw en we kijken uit naar de start van de productie begin 2018. Met de stijgende vraag naar ons milieuvriendelijke en hoogperformante hout zijn we zeer benieuwd naar wat de toekomst voor Kebony in petto heeft.” Kebony is duurzaam en vereist behalve een gewone reiniging geen onderhoud. Het wordt gebruikt in diverse toepassingen, zoals vloerbedekking en wandbekleding. De nieuwe fabriek ligt in de buurt van het houtverwerkingsbedrijf Rudy De Keyser in Kruibeke, een belangrijke lokale partner.

Kebony wordt door het Wereld Economisch Forum erkend als technologiepionier en verscheen reeds vijf keer in de Global Cleantech 100. Verder wordt Kebony omarmd door internationale architecten, ontwerpers en projectontwikkelaars. De Noorse onderneming heeft haar omzet jaarlijks zien groeien, waarbij de internationale verkoop de voorbije zes jaar jaarlijks met gemiddeld 35 procent steeg. De wereldspeler heeft verdelers in Europa, Scandinavië, Azië en Amerika.