Bouwbedrijf Bostoen treedt toe tot Europees consortium ReFurb

0000000000bostoenAl meer dan 40 jaar is bouwbedrijf Bostoen uit Drongen een begrip in Oost- en West-Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten.  Met onder meer  specialisaties in totaalverbouwigen en evolutiewoningen speelt het bedrijf perfect in op de huidige noden van de bouwmarkt.

Maar het familiebedrijf, dat enkele jaren geleden de leiding toevertrouwde aan een externe CEO in de persoon van Peter Impe, kijkt niet achterom en is erg innovatief.  Zo is Bostoen de pionier van de passiefwoningen, integreerde de groep duurzaamheid in alle geledingen van het bedrijf en begon ze in 2013 ook met totaalverbouwingen. In de huidige context, waarin het moeilijker is om een lening bij de bank te krijgen, en waarin zorgvuldig met de ruimte moet worden omgesprongen, is de verbouwmarkt stevig aan het groeien en Bostoen vervult daarin een pioniersrol.

“Onze aanpak start steeds vanuit de energetische eisen”, zegt marketingmanager Christophe Van Bever. “Voor ons is dit een totaalconcept dat we willen aanpakken volgens het sleutel-op-de-deur- principe met gefaseerde stappen in een logische en gestructureerde volgorde.We hebben hiervoor een concreet stappenplan. We verzamelen ter plaatse alle info over het project, brengen de ideeën van de opdrachtgever in kaart en gaan samen met hem op zoek naar het ideale plan.  Nadien zitten we samen met de architect om een uitgebreide calculatie en technische studies uit te voeren. Hieruit volgt het uiteindelijke voorstel voor de verbouwing, die verloopt volgens budget en volgens een strikte timing.”

Bostoen gaat er prat op enerzijds het sleutel-op-de-deur principe toe te passen op de totaalverbouwingen en anderzijds vooral vanuit energievriendelijke oplossingen te denken.

“We zetelen ondertussen ook in enkele innovatieve trajecten zoals RenBen en ReFurb”, geeft Christophe Van Bever nog aan. “Binnen onze cel totaalverbouwingen werken we immers ook reeds met 2050 in het achterhoofd.  In het pilootproject ‘RenBEN’ begeleidt Bostoen gezinnen (energie/bouw)technisch, financieel en sociaal tijdens de verbouwing van hun slecht geïsoleerd huis. Dit is een project dat vanuit de overheid geïnitieerd wordt. ReFurb is dan weer een consortium van 13 partners en coöperanten die binnen Europa grensoverschrijdend samenwerken. Ze willen huiseigenaars inspireren om een stap verder te gaan met hun energiezuinige renovaties op weg naar nul-energie woningen. Ze willen dit op een eenvoudige, efficiënte en vooral economische manier realiseren. ReFurb geeft zicht op een one-stop-shop model en brengt lokale partnerships en energie-oplossingen tot stand op maat van de consumenten van de deelnemende landen.”