Bouwbedrijf uit Aalst en alarminstallatiebedrijf uit Haaltert failliet

Horeca-KassaEén van de meest in het oog springende nieuwsfeiten van de afgelopen dagen was ongetwijfeld dat de Raad van State de regelgeving rond de witte kassa voor de horeca deels vernietigde. Horeca Vlaanderen meldde dat enigszins triomfantelijk, maar of dit echt de sector, die nog altijd hoog scoort op de hitparade van de faillissementen echt zal helpen zal nog moeten blijken.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt, bevoegd voor de bestrijding van fiscale fraude, wil nu immers de eerdere zogenaamde tien procent-regel afschaffen en de kassa invoeren in alle horecazaken die volwaardige maaltijden aanbieden. Daarom zal hij op korte termijn een voorstel voorleggen aan de regering.   Hij wil er op die manier voor zorgen dat “alle horeca-ondernemingen” op hetzelfde speelveld spelen.

De horecea blijft samen met de retail – waar met name de modewinkels het over het algemeen erg lastig blijven hebben – en de bouw- en installatiebedrijven in ieder geval erg kwetsbaar.

Dat blijkt ook uit de faillissemtscijfers van afgelopen week. In Oost-Vlaanderen legden opnieuw 16 bedrijven de boeken neer waaronder een bouwbedrijf uit Aalst en een installatiebedrijf van alarmsystemen uit Haaltert. De volledige lijst met faillissementen vindt u op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.