Bouwbedrijf uit Lokeren en meubelmaker uit Ninove failliet

Portemonnee_kleingeld_ANP-23585474_0Uitzendkantoor Randstad richtte deze week een open brief aan de pers, waarin Director External Communication & Public Affairs Jan Denys fulmineerde dat de pers veel meer oog heeft voor slecht nieuws dan voor positieve berichten.

Randsatd nam de proef om de som door de respons van de pers op een negatief bericht over ontslagen te vergelijken met die op een positief bericht over dezelfde groep mensen die weer aan het werk zijn.

Het resultaat: het positieve bericht waarin melding werd gemaakt van het feit dat 90% van de mensen die eerder waren ontslagen opnieuw aan het werk waren, haalde nauwelijks 20% van de output van het negatieve bericht.

“Welk verschil zit er tussen negatief en positief nieuws? Het gaat twee keer om hetzelfde bedrijf en om dezelfde mensen. Maar in het ene geval worden ze werkloos en in het andere zijn ze (grotendeels) aan het werk”, zegt Jan Denys. “Door voornamelijk het negatieve nieuws te belichten geeft de pers uiteindelijk een vertekend beeld van de arbeidsmarkt.”

Op onze nieuwssite zetten we alvast zoveel mogelijk positieve ondernemersverhalen in de schijnwerper. En we zullen dat zeker blijven doen. Dat belet niet dat we ook oog moeten hebben voor de zaken die minder goed aan. Daarom monitoren we ook elke week het aantal faillissementen. Niet zozeer om dat negatieve nieuws uit te vergroten, juist ook om aandacht te vragen voor de problemen waarmee ondernemers geconfronteerd worden. En die blijven nog altijd heel aanzienlijk. Ook vorige week moesten immers 50 Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neerleggen, onder meer een bouwbedrijf uit Lokeren en een meubelmaker uit Ninove.

De volledige lijst van faillissementen kunt u raadplegen op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen