Bouwonderneming Feys realiseert BEN-kijkwoning in Zulte

aaafeysMet een BEN-kijkwoning speelt Bouwonderneming Feys uit Zulte volop in op de trend naar bijna-energieneutrale woningen. Opmerkelijk in de woning is volgens de nieuwssite Habitos de keuze voor holle blokken die de voordelen van hout met een massieve constructie combineren.

De Zultse bouwonderneming koos voor een compact ontwerp met een totale bewoonbare oppervlakte van 171m², wat voor een gezin met twee kinderen ruim voldoende is. Architect Jan Delhuvenne legde in zijn ontwerp sterk de focus op strakke tijdloze lijnen zonder nodeloze versieringen. Ondanks het compacte ontwerp is de woning binnenin zeer ruim. Op het gelijkvloerse niveau bevinden zich de hal, een toilet, de leefruimte, de open keuken en de wasplaats, terwijl de eerste verdieping plaats biedt aan een ruime badkamer, 3 slaapkamers en een technische ruimte. De gevel in witte crepi, aangevuld met aluminium lamellen en de architectonische gevelbekleding op de garage, zorgen ervoor dat de woning ook in het oog springt.

In tegenstelling tot de traditionele woningen maakt Bouwonderneming Feys bij deze woning gebruik van een techniek met Isospan-bouwblokken uit Oostenrijk. Deze blokken zijn samengesteld uit natuurlijke producten – cement, hout, mineralen en water –  en de holtes tussen de blokken worden opgevuld met beton. Op die manier ontstaat een massieve constructie met de voordelen van hout. De afwerking van de gevels met een wapeningspleister, versterkt met carbonvezel, zorgt voor een verdere verhoging van de isolatiewaarde. De glaspartijen kregen extra aandacht door middel van thermisch onderbroken aluminium profielen, hoogisolerende kunststofstrips en hoogrendementsbeglazing.

Voor de isolatie van de platte daken van zowel de woning als de garage kozen de architect en bouwheer Feys voor superisolerende PUR isolatieplaten  met een bitumineuze dichtingslaag. Op de vloer, tot slot, werd een isolerende laag gespoten.