De haven van Gent heeft het bezoek gekregen van de Braziliaanse minister van Landbouw Blairo Maggi. Brazilië is de derde belangrijkste handelspartner voor de haven met een klemtoon op voeding. Havendirecteur Daan Schalck informeerde de minister over Gent als havenstad, het belang van de handel tussen Brazilië en Gent, Gent als bulkhaven en grootste fruitsaphaven van Europa, de fusieverkenning met Zeeland Seaports en de bouw van de Nieuwe Sluis.

Jaarlijks worden 2,6 miljoen ton goederen van Brazilië naar Gent vervoerd. Dat is 9 procent van de totale overslag via zeevaart. “Meer dan de helft is ijzererts en bijna een derde betreft sinaasappelsap. Gent is dan ook de fruitsaphaven van Europa”, benadrukt havendirecteur Daan Schalck. “Daarnaast zit er ook sojameel, staalplaat en ijzerplaat in het ruim van de zeeschepen. Dit is voor Gent op twee procent na allemaal import.” De voor Gent belangrijkste Braziliaanse havens zijn Ponta da Madeira voor ijzererts, Santos voor sinaasappelsap, Tubarão en Itaguaí voor ijzererts en Paranaguá voor sojameel.

Sedert 1982, met de komst van het eerste sinaasappelsap, wordt er tussen Gent en Brazilië handel gedreven. Twintig jaar lang kwamen ook Braziliaanse studenten van de universiteit van Espírito Santo naar Gent om een week lang ingewijd te worden in het reilen en zeilen van havens. De Gentse haven neemt ook al jarenlang deel aan de Intermodal-beurs in São Paulo om er de troeven van de Gentse haven te promoten.