Brouwerij Huyghe is eerste brouwer die gezuiverd afvalwater gebruikt

0000000huyAl jaren timmert brouwerij Huyghe uit Melle aan de weg om de groenste brouwer van België te worden. In het verleden voerde de brouwerij al diverse energiebesparende en groene maatregelen door. Nu gaat ze nog een stapje verder. Op 22 maart – Wereldwaterdag – zal de brouwerij een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik nemen, waarmee ze ongeveer 70% van het afvalwater zal kunnen hergebruiken in het bierbrouwproces. Hiermee zorgt Huyghe alvast voor een Belgische primeur.

“De nieuwe waterzuiveringsinstallatie maakt gebruik van een membraanfilter”, legt CEO Alain De Laet uit, “die zowel organische afvalstoffen als het grootste gedeelte van de zouten uit het afvalwater filtert, waardoor het gezuiverde afvalwater van drinkwaterkwaliteit is. Dit gezuiverde water zal in eerste instantie gebruikt worden als spoelwater van de installaties. Het water inzetten om nieuw bier te brouwen zou in principe perfect kunnen gezien de drinkwaterkwaliteit, maar omdat de consument hier mentaal nog niet klaar voor is, wordt die piste voorlopig niet bewandeld.”

Dankzij de nieuwe installatie – die voor een aanzienlijke waterbesparing zorgt –  is brouwerij Huyghe in ieder geval opnieuw een stap dichter bij zijn doel om de groenste brouwer van België te worden. Ondertussen blijven ook de bieren van de brouwerij, die ondertussen een kleine 200.000 hectoliter per jaar brouwt en een omzet boekt van bijna 30 miljoen euro, zeer gegeerd.