WIEZE – De historische brouwerij Wieze en de West-Vlaamse brouwersgroep De Brabandere uit Bavikhove hebben een integrale samenwerking aangekondigd. De Brabandere, bekend van onder meer Bavik en Kwaremont, wil met het dynamisme dat haar eigen is, zorgen voor een vernieuwd elan. Wieze is nooit echt weggeweest, maar is nu meer dan ooit back in town.

Beide brouwerijen hebben alvast een rijke traditie gemeen. In het geval van Wieze gaan de roots terug tot in 1866. In het geval van De Brabandere was 1894 het officiële stichtingsjaar. In 2014 koos de familie De Brabandere er voor om de naam van de brouwerij (Bavik, zo genoemd naar de pils) opnieuw in te ruilen voor brouwerij De Brabandere. Daar heeft vader Ignace inmiddels de fakkel doorgegeven aan zijn zoon Bert, die tevens voorzitter is van Jong Voka.

Wieze is een naam als een klok in het Oost-Vlaamse bierlandschap, ook al kende de voorbije decennia heel wat problemen, tot een stopzetting van de activiteiten en een faling toe. Het bier uit Wieze heeft niettemin een lange en ook rijke geschiedenis, die teruggaat tot vóór de Grote Oorlog. Het bier en de brouwerij Van Roy hebben hoogtes en laagtes gekend, maar het merk Wieze is overeind gebleven. Het erfgoed en de traditie van brouwerij Van Roy uit Wieze is over de generaties heen goed bewaard gebleven, en dat zal onder de nieuwe eigenaar ook niet veranderen.

De Brabandere is alvast begonnen met de restyling en de herlancering van het aanbod van Wieze.