In de Pieter van Aelst Gaanderij in Aalst zet Hogeschool Gent voor elf dagen een pop-up op. Het gaat om een stadslab dat onder de naam Bruisende Binnenstad haar deuren opent van 13 tot en met 23 maart. Het onderzoeksproject PWO Activatie Aanloopstraten van HoGent wil de commerciële leegstand in Vlaamse binnensteden tegengaan. Bovendien moet de pop-up de samenwerking aan een bruisende binnenstad stimuleren.

Bruisende Binnenstad wil zowel beleidsmakers als vastgoedeigenaars, starters en reeds bestaande ondernemers concreet vooruit helpen. Dat verwezenlijkt het informatieplatform aan de hand van tips en adviezen. “Het onderzoeksteam van PWO Aanloopstraten ging dialogen aan met beleidsmakers, futurologen, zelfstandige ondernemers, horeca-uitbaters en vastgoedeigenaars. De ondervindingen en observaties zijn verzameld in een interactieve weergave. Die moeten het kloppend hart van de winkelkern inzichten geven over de mogelijkheden voor het verbeteren van de stads-, buurt- en klantbeleving”, klinkt het bij HoGent. De aangekaarte thema’s gaan van toekomstig stadsbeleid tot winkelvastgoed en retailinnovaties. “Het streefdoel blijft het creëren van duurzame maatschappelijke waarde voor de stad en haar gebruiker, alsook het creëren van economische waarde voor de ondernemers.”

Tijdens de openingsdagen van de pop-up worden geïnteresseerden ook uitgedaagd met een wedstrijd om de Lange/Korte Zoutstraat om te vormen in een groene winkelstraat anno 2020. De persoon die voor 23 maart het beste ontwerp, plan, 3D-model, schets, … indient, maakt daarbij kans op een waardebon van 150 euro.