MELLE – Ruim zes maanden is Bureau/Cuisine, het culinaire werkhuis uit Melle, onderzoeksprojecten met zijn 3D-voedingsprinter aan het verrichten. Onlangs mocht het publiek kennismaken met de technologie.

Bureau/Cuisine combineert een keuken waar food professionals van elkaar kunnen leren, kunnen experimenteren en ook samenwerken, met een ruimte voor events, workshops en vergaderingen. Daarnaast wil het culinaire werkhuis culinaire vernieuwers tot innovatie inspireren. De 3D-voedingsprinter biedt daarbij heel wat mogelijkheden.

“De culinaire beleving wordt alsmaar belangrijker en zo’n printer kan dan een grote meerwaarde betekenen”, zegt Ilse Scheirlinck, oprichter van Bureau/Cuisine. Complexe decoraties kunnen in een mum van tijd gecreëerd worden en zo een exclusief karakter aan gerechten toevoegen. “De deur staat open voor gepersonaliseerde voeding of automatisatie van bepaalde processen in de keuken. Ook duurzame ingrediënten zoals insectenmeel of algen kunnen met deze printer aantrekkelijker worden aangeboden.”

Onderzoeksproject

Bureau/Cuisine blijft volop onderzoek voeren naar de verschillende mogelijkheden. “Printen van voeding is niet eenvoudig en vereist specifieke kennis over de verschillende voedingscomponenten, bereidingsprocessen en interacties. Bovendien vraagt de bediening van de printer best wat vaardigheid en staat de technologie nog lang niet op punt. Het is een geweldige technologie, maar er liggen nog veel uitdagingen te wachten”, aldus Ilse Scheirlinck.