Chocoladebedrijf Callebaut uit Wieze bij Lebbeke werkt reeds anderhalf jaar mee aan een revolutionaire 3D-printer voor chocolade. Dat gebeurt in samenwerking met start-up byFlow uit het Nederlandse Eindhoven. De printer moet het mogelijk maken om voor het eerst echte Belgische chocolade te printen. “De machine zal de chocolatier nooit volledig vervangen, maar biedt wel een grote meerwaarde”, zegt Frederic Janssens, gourmet global brand manager bij Callebaut.

Momenteel bedraagt het kostenplaatje van de 3D-printer 2.800 euro, maar er wordt verwacht dat die prijs door de commercialisering van het toestel gevoelig zal afnemen. “De techniek van 3D-printing is een nieuwe stap in de meer dan honderd jaar oude en traditionele verwerkingsmethodes van chocolade. Het betekent een geweldige boost voor de toekomst van het chocoladeambacht”, aldus Frederic Janssens. De 3D-printer zal een belangrijke rol spelen in de lessen voor de chocolatiers van de toekomst. “Het zijn de scholieren, de chocolatiers van morgen, die dat ambacht mee zullen vormen. Via onze exclusieve preview aan de scholen willen we hun creativiteit prikkelen.” Binnenkort zullen scholieren bij een bezoek aan het Chocolate Academy Centre van Callebaut de innovatie kunnen bewonderen.

Callebaut produceert al meer dan 100 jaar chocolade in Wieze. Octaaf Callebaut, kleinzoon van een brouwer, werkte in de familiebrouwerij stiekem aan zijn eerste chocoladerecept. In 1911 was de eerste chocoladereep een feit, en Finest Belgian Chocolate van Callebaut was geboren. Vanaf 1960 begon het bedrijf zijn chocolade te exporteren. Vandaag behoort Callebaut tot één van de zeldzame chocolademakers die de cacaobonen nog steeds zelf selecteert, roostert en vermaalt tot een eigen geheime en exclusieve cacaomassa, het belangrijkste ingrediënt voor de chocolade.