GENT – Plastic, vervuild water & CO2 zijn geen afvalproducten maar grondstoffen. Vanuit die gedachte lanceerde CAPTURE van UGent een nieuw onderzoeksplatform. Het hele project kan rekenen op een financiële steun van 15 miljoen euro.

CAPTURE is een samenwerking van professoren uit verschillende faculteiten van de UGent met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners. Met de CAPTURE-accelerator willen zij de samenwerking tussen de industrie, de kennisinstellingen en het beleid stimuleren. CAPTURE wil met dit nieuwe project meer bepaald bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen rond plastic, vervuild water & CO2 als grondstoffen. Zo hoopt de organisatie om Vlaanderen te laten uitgroeien tot een wereldspeler in grondstofhergebruik.

15 miljoen euro

Naast investeringen van UGent en ICC UGent, dat spin-offs begeleidt en huisvest, kan CAPTURE ook rekenen op de steun van EFRO, de Vlaamse regering en Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 15 miljoen euro.

Het onderzoek rond grondstofhergebruik krijgt zo een boost in een wereldwijd unieke infrastructuur, want met de investeringen wordt in augustus 2018 een nieuw gebouw opgetrokken voor de CAPTURE-accelerator. Die zal in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde komen te liggen. Het gebouw van 7.000 vierkante meter groot zal dienst doen als ontmoetings- en incubatiecentrum dat voor een snellere doorstroming van de kennis naar de praktijk moet zorgen.

Milieubedrijven, kmo’s en industriële concerns zullen er de ruimte krijgen om nieuwe activiteiten rond grondstofhergebruik te ontwikkelen. Intussen kunnen bedrijven of instanties die relevant zijn in de grondstoffenrecyclage zich aanmelden voor het onderzoeksplatform.