Residentie Casa Verde in Deinze wordt momenteel ontwikkeld door twee bedrijven uit Deinze, Van Houtven en 3XA Artchitectenatelier. Het gaat om een combinatie van een handelsruimte van 830 vierkante meter, een magazijn van 430 vierkante meter en acht appartementen. Het woon- en retailproject zal volledig voldoen aan de BEN-eisen, Bijna Energie Neutraal, die vanaf 2021 in Vlaanderen de norm worden.

De bouw van residentie Casa Verde aan de Gentsesteenweg gebeurt op traditionele wijze, maar met een bijzondere focus op ecologische bouwmaterialen en energiebesparende technieken. Op die manier zal er met een E-peil van E30 of minder worden voldaan aan de BEN-eisen. “Bij onze nieuwbouwwoningen streven we steeds naar een E-peil van 30 of lager. Dat is onze standaard”, zegt zaakvoerder Alex Goeminne. “We willen diezelfde kwaliteit en aandacht voor energiezuinigheid ook doortrekken bij projecten zoals Casa Verde, wat best uniek is voor commerciële ruimtes en appartementen.” Door middel van zwevende vloeren en extra isolatie aan de gemeenschappelijke ruimtes wordt bovendien extra aandacht besteedt aan het akoestische comfort van het gebouw.

Het commerciële gedeelte van Casa Verde, met handelsruimte en magazijn, wordt verkocht of verhuurd, en is nog steeds beschikbaar. Van de acht appartementen staan er momenteel nog drie eenheden te koop. Van Houtven heeft sinds 1986 al honderden bouwprojecten afgewerkt. 3XA Architectenatelier is een onderdeel van architectenbureau Blomme Jan. Sinds 2006 wordt dit bureau geleid door Jan Blomme, in 1991 afgestudeerd aan het Hoger Architectuurinstituut van de stad Gent.