Tien jonge Vlaamse ceo’s, waaronder Thomas Van Landeghem, ceo van het Gentse Veltion, hebben op 14 maart een stage gevolgd bij het Vlaams Parlement. Om de werking van het parlement te leren kennen, kreeg hij Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne van CD&V als peter toegewezen. “Politiek is hard werken, voor wie eraan zou twijfelen”, ondervond Van Landeghem. Het initiatief is een samenwerking met ondernemersorganisatie Voka – Kamers van Koophandel.

Op het programma stond een verwelkoming door de secretaris-generaal van het Vlaams Parlement, Martine Goossens. “Nadien maakte Robrecht Bothuyne me wegwijs in het Vlaams Parlement en legde hij me de werking van fractie- en commissievergaderingen uit. Zo heb ik de fractievergadering van CD&V en de commissievergadering rond Leefmilieu bijgewoond.” Voor Veltion, dat Vlaamse kmo’s bij duurzame productiviteitsverbetering in productie, administratie en logistiek begeleidt, leverde de stage leerrijke inzichten op. “Het was vooral interessant om te leren hoe de besluitvorming tot stand komt en bij welke personen we terechtkunnen wanneer we met vragen voor de overheid zitten.”

Het Vlaams Parlement organiseert al meer dan tien jaar stages met diverse organisaties uit het middenveld. “Via de stages krijgen de deelnemers een beter inzicht in de werking en rol van het parlement. Op die manier komen onderneming en politiek dichter bij elkaar”, zegt Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement. Op 22 maart gaan de jonge ceo’s opnieuw langs en treden ze zelf in debat met de parlementsleden. De stage wordt afgesloten met het bijwonen van de plenaire vergadering.