Charter circulaire economie kan concurrentiekracht verbeteren

9fa553b837cd55c888faeb385e94694f-1474001652Vicepremier en Minister van Economie Kris Peeters en Minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling en Marie-Christine Marghem (foto) zullen op donderdag 27 oktober tijdens een rondvaart in de Brusselse haven hun plannen rond de bevordering van de circulaire economie toelichten en ook het charter GO4CIRCLE – naar de naam van de beroepsfederatie van e circulaire economie – ondertekenen. 

Dat houdt ook in dat hergebruik en recyclage al aan de orde moeten zijn bij het begin van de productontwikkeling.  Beide ministers benadrukken bovendien dat ze in de circulaire economie geloven als motor voor de creatie van nieuwe werkgelegenheid.

 “België heeft een sterke industriële geschiedenis. Gelegen in het hart van Europa leent het zich uitstekend voor de ontwikkeling van het innovatieve economische model. Die opportuniteit moeten we ten volle benutten. Ook al omdat circulaire economie fors wat werkgelegenheid genereert. We willen van België een toonbeeld van circulaire economie maken”, zegt Minister Marghem.

 “Met het charter willen we innovatie in de circulaire economie ondersteunen, zo werkgelegenheid creëren en de competitiviteit van ondernemingen versterken. Het benutten van de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen zal sterk aan belang winnen. Meer: wie er in de economie in slaagt het herstellende vermogen van natuurlijke hulpbronnen te benutten, heeft de toekomst,” aldus Kris Peeters, vooruitblikkend naar de ondertekening van het charter.

Ook in Oost-Vlaanderen zijn al een aantal bedrijven, waaronder Econation uit Gentbrugge en Kodibox uit Gent, al  met succes op de trein van circulaire economie gesprongen.