ZELE – Lode De Roover heeft de Belgische finale van de Bocuse d’Or gewonnen. De chef-kok van Fleur de Lin uit Zele zal zo in juni volgend jaar ons land vertegenwoordigen op de Europese finale in Turijn. Eerst staan er nog intensieve voorbereidingen op het menu.

Lode De Roover deed ervaring en kennis op in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi**, Lijsterbes*, La Bergerie**, Kaatje bij de Sluis**, De Plezanten Hof* en Eyckerhof*. In 2010 behaalde hij de titel Eerste Kok van België.

Volgend jaar kan hij een nieuwe prijs aan zijn palmares toevoegen tijdens de Bocuse d’or, de belangrijkste internationale culinaire wedstrijd die officieus het wereldkampioenschap koken wordt genoemd. In Turijn kan Lode De Roover zich bovendien plaatsen voor de wereldfinale in Lyon in 2019. “Het is een enorme eer, maar nu moet heel het verhaal nog maar beginnen”, klinkt het bij de winnende chef.

Intensieve mise en place

“Vlaanderen wil zich profileren als een culinaire topbestemming”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden, moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding.”

Daarom wordt er een intensief voorbereidingstraject in het leven geroepen onder leiding van gastronomisch bondscoach Jo Nelissen. “Ons land heeft een oersterke culinaire basis. We staan op de derde plaats wat het aantal podiumplaatsen betreft. Toch zijn we er nog nooit in geslaagd om de gouden medaille in de wacht te slepen en is een medaille al van 1999 geleden. We durven nu terug hoog te mikken. De omkadering van de Flanders Food Faculty zorgt ervoor dat we met Horeca Vlaanderen ons team optimaal kunnen voorbereiden in een professionele oefenkeuken”, aldus Jo Nelissen.