Chef van Hansbeeks restaurant is viskok van het jaar

sam-van-houcke-1-2271-241241Sam Van Houcke (foto) van restaurant Onder de Toren uit Hansbeke, het Oost-Vlaamse dorp dat ooit werd bezongen in het ondertussen ter ziele gegane Café De Reisduif van Johan Verminnen, is uitgeroepen tot “Viskok van het jaar 2017”.

Hij maakte volgens de jury op 21 november het lekkerste en origineelste gerecht klaar met tongschar in de hoofdrol op de nationale horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) koos samen met de Vlaamse visserijsector voor tongschar als Vis van het Jaar 2016. Tongschar is bij het grote publiek niet zo goed gekend,  maar heeft een groot potentieel voor onze vissers én voor onze keuken, zowel thuis als in de horeca. De nationale horecawedstrijd is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van VLAM om de Vis van het Jaar meer ingang te doen krijgen bij de Belgische horeca. De wedstrijd is voorbehouden aan professionele koks. De uitdaging bestaat erin het lekkerste en origineelste gerecht op de kaart te zetten met de Vis van het Jaar, ditmaal tongschar, als hoofdingrediënt. De deelnemers stuurden hun recept met een schets van de presentatie naar VLAM.
Eind oktober maakte de vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSea chef Philippe Meyers, een voorselectie uit de deze recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en bereidden op 21 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo hun gerecht.

Sam Van Houcke won het pleit tegen twee koks uit Brugge en één uit Brussel en uit Hoogstraten met een bereiding waarin tongschar gecombineerd werd met onder meer zeekraal, kokkels en venkel.