Frank-BeckxDe Vlaamse chemie, kunststoffen en life sciences industrie, die sterk verankerd is in Oost-Vlaanderen,  zal ook dit jaar goed zijn voor meer dan een miljard euro investerngen. Daarmee bevestigt de sector zijn koppositie in de Vlaamse economie, zowel naar aantal als naar omvang van de investeringsprojecten.

Het jaarlijkse evenement van de sectorfederatie essencia Vlaanderen stond op 16 november in de Gentse Ghelamco-arena dan ook in het teken van de internationale investeringen.  

Dat de sector een forse bijdrage levert tot de Vlaamse en Oost-Vlaamse economie is bekend. Uit cijfers van FIT (Flanders Investment & Trade) blijkt dat chemie en life sciences in de periode 2010-2014 niet enkel de meeste maak ook de grootste investeringsprojecten naar Vlaanderen haalde. Vlaams minister-president Geert Bourgeois wijst erop dat de chemische industrie en de biotechnologie één van de belangrijkste industrietakken is voor onze economie en welvaart. “Het is een sector met een grote innovatiekracht, die er jaar na jaar in slaagt belangrijke investeringen aan te trekken.”

Frank Beckx (foto), gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen geeft aan dat heel wat bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences er de voorbije maanden en jaren in slaagden om belangrijke investeringsdossiers naar Vlaanderen te halen. “Ondernemingen uit de sector kiezen voor Vlaanderen omwille van de performante infrastructuur, de clustervoordelen door de sterke concentratie aan chemie- en farmabedrijven en de technische competenties van de werknemers”, zegt hij. “We vragen de Vlaamse regering om die troeven verder te ondersteunen en tegelijk de competitiviteit van onze industrie te versterken, meer bepaald op het vlak van energiekosten, vergunningsbeleid, de ondersteuning van innovatie en het garanderen van een level playing field.

Tijdens het event kregen de aanwezigen vidoboodschappen te zien van belangrijke internationale investeerderders zoals Mark Costa (CEO Eastman Chemical Company), Tom Heyman (Johnson & Johnson Development Corporation), Masanori Ikeda (Nippon Shokubai), Marc Lebel (FRX Polymers) en Margret Suckale (BASF). Eer vond ook een panelgesprek plaats met Hans Casier (INEOS Phenol), Dirk Coorevits (Soudal), Roel De Vil (Nippon Shokubai) en Claire Tillekaerts (Flanders Investment & Trade).