Chemiecluster Dockland gaat van start in Gentse haven

SeminckOp vrijdag 8 januari wordt in de Gentse haven het startschot gegeven voor Dockland. Dockland is een Vlaams pilootproject dat geïnitieerd is vanuit het bedrijfsleven voor de vestiging van bedrijven die actief zijn in de chemische sector en aanverwante sectoren.

Dockland is een initiatief van Luc Seminck (foto), regiovoorzitter Voka Oost-Vlaanderen en eigenaar van het opslagbedrijf GFS Geraardsbergen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag, verlading en verpakking van gevaarlijke goederen.

Dockland wil voor één bepaald bedrijventerrein alle aanvragen voor vergunningen van chemische bedrijven vooraf bundelen. Zo voldoen bedrijven die er zich vestigen meteen aan alle wettelijke vereisten. Dit nieuwe concept wordt voor het eerst toegepast op de Kuhlmannsite in de haven van Gent, op het grondgebied van Gent en de buurgemeente Evergem.

Het initiatief past in de visie van Havenbedrijf Gent rond efficiënt grondbeheer. Met de grondaankoop en de aanleg van een nieuwe weg op het terrein om de omliggende toekomstige bedrijven te ontsluiten, investeert het Havenbedrijf 15 miljoen euro in nieuwe haveninfrastructuur.

Luc Seminck: “Met Dockland bieden we ondernemingen een drempelverlagende toegang tot een geschikte locatie. Zij kunnen op deze locatie hun positie verstevigen door op korte en lange termijn voluit te profiteren van de site-specifieke schaalvoordelen, logistieke mogelijkheden en opportuniteiten voor industriële synergiën. Het zijn hierbij de bedrijven zelf die de werking van het platform aansturen. Daarmee onderscheidt het project zich van traditionelere co-siting initiatieven.”

Dockland richt zich in de eerste plaats op bedrijven die actief zijn in de chemische sector en aanverwante branches, maar daar stopt het niet. Ook bedrijven met specifieke, ruimtelijke milieuvragen en projecten, die vandaag moeilijk of niet te realiseren zijn, kunnen via Dockland mogelijk een oplossing vinden.

Luc Seminck: “Het is een hoofdbedoeling van het project om innovatie en strategische groei te stimuleren, te valoriseren en te faciliteren, met het oog op een duurzame verankering van de chemische industrie en handel in Vlaanderen. Daarenboven  ondersteunt Dockland ook de principes van duurzaam ruimtegebruik en ruimteproductiviteit via co-productie van ruimte .”