Chocolatier verscheept ton pralines naar Japan en brouwt nieuw distillaat

Smooth%20sfeer_0009Als Belgian Chocolate Ambassador geeft Bart Van Cauwenberghe van chocolaterie De Zwarte Vos in Astene wereldwijd voordrachten en advies over chocolade en over smaakcombinaties.  Hoewel slechts een zestal Belgen die titel mogen voeren, loopt hij er niet mee te koop. “De mensen in het buitenland weten me wel te vinden”, zegt hij. “Ik breng nogal wat dagen per jaar buiten onze landsgrenzen door, niet alleen voor die voordrachten in alle uithoeken van de wereld, maar ook op onze eigen plantage in de Caraïben. Ik heb echter sterk het gevoel dat ik nog meer tijd moet spenderen in mijn labo, want ik heb nog honderden ideeën rond het ontwikkelen van nieuwe smaken.”

Ondanks de grote vraag naar zijn producten in het buitenland,  heeft Bart Van Cauwenberghe de exportboot lang wat afgehouden. Maar vorig jaar verscheepte hij wel al een ton pralines naar Japan en ook nu zijn er voor Valentijn weer weer verschillende honderden kilogram vertrokken naar het land van de rijzende zon. “In Japan geeft de vrouw voor Valentijn pralines aan de man”, legt hij uit “en daar spelen we met specifieke smaakcombinaties op in. Chili en kokosnoot is bijvoorbeeld een smaakcombinatie die men elders niet snel zal vinden. Doordat ik overal ga spreken, raken we natuurlijk meer en meer bekend. Dat leidt op alle vlakken tot veel vragen – ook of mensen hier smaaklessen mogen komen volgen – en ik heb dan ook onlangs iemand aangetrokken om onze kansen op de exportmarkten te analyseren en de uitvoer te stroomijlenen.”

Ondertussen ontwikkelde Bart Van Cauwenberghe met NIBS ook een eigen distillaat, waar onder meer topkok Sergio Herman bijzonder over te spreken is. “Dat zijn natuurlijk referenties die kunnen tellen”, zegt de chocolademaker. “Maar we kijken voor dat drankje met een uitgebalanceerd smaakpallet al weer verder dan de binnenlandse markt: we zijn volop in onderhandeling met mogelijke distributeurs  in India, China en Zuid-Korea.”