Co.Station Gent: nieuwe broeikas voor ambitieuze digitale bedrijven

nieuws_149240In het Quantum-gebouw vlakbij het station Gent-Dampoort opent op 29 september 2016 een gloednieuwe campus van 2.600m², die specifiek gericht is op jonge digitale bedrijven met ambitieuze groeiplannen. ‘Co.Station’ is een merknaam waarmee zowel de fysieke locatie (‘Village’) als de dienstverlening (‘Academy’ & ‘Accelerator’) worden aangeduid. Co.Station richt zich specifiek op ‘scaleups’.

De opening van Co.Station Gent wordt mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis, EY en Proximus en komt er na de succesvolle opening van Co.Station BXL in februari 2015, dat dit jaar nog zal worden uitgebreid.

Startups die innovatieve ideeën omzetten tot een verkoopbare dienst of product verdienen alle steun en omkadering om zo snel mogelijk te kunnen opschalen – daarom worden ze aangeduid met de Engelse term scaleups –  zodat cashflow wordt gegenereerd en ook snel op internationaal niveau kan worden doorgebroken. Dit laatste is niet onbelangrijk. Bij een nieuwe digitale innovatie is snelheid enorm belangrijk. De markt en het gedrag van klanten veranderen immers zodanig snel dat slechts plaats is voor één of een heel beperkt aantal spelers. Enkel de erg reactieve scaleups kunnen dankzij een veerkrachtig team en modulaire methodes slagen.

De keuze van Co.Station voor Gent is evident. Gent werd eerder deze maand nog door Venturebeat.com erkend als het epicentrum voor de techscene in België maar had nog geen specifieke campus voor scaleups, terwijl het net in de opschaalfase is dat succesvolle innoverende ondernemers nood hebben aan de juiste contacten binnen de gevestigde bedrijfswereld. Co.Station Gent biedt deze, in samenwerking met de partners van Co.Station Gent: BNP Paribas Fortis, EY en Proximus. Elk van de partners zal financieel bijdragen tot Co.Station in Gent, maar zal ook investeren in een permanente dialoog en kruisbestuiving tussen de ‘bewoners’ van Co.Station Gent en de innovatiecellen binnen hun respectievelijke eigen organisaties.

Schepen Mathias De Clercq (foto) is alvast in de wolken. “Gent richt zich op scale-ups. Als stadsbestuur willen we Gent uitbouwen tot de scale-up city van het land. Dat is crucial voor het creëren van nieuwe jobs en extra tewerkstelling, voor internationalisering. De Stad Gent wil dit in de toekomst samen doen met Co.Station Gent”. 

Met dit initiatief sluiten Co.Station Gent en de partners BNP Paribas Fortis, EY en Proximus zich aan bij de ambitie van de Vlaamse Regering om een cultuur van meer ambitieus ondernemerschap te installeren. Verder volgt het steunen van de groei van digitale ecosystemen ook de strategie van de Federale Overheid, in het bijzonder het actieplan “Digital Belgium”, dat een digitale langetermijnvisie voor België uittekent. Daartoe zal Co.Station Gent ook samenwerken met heel wat spelers in het landschap zoals Netwerk Ondernemen, EY, Start-ups.be, Bryo en Vlerick ,die dezelfde doelstellingen ondersteunen.