Computerketen Switch neemt rivaal Easy-M over

5928Computerketen Switch neemt voor een onbekend bedrag zijn rivaal Easy-M over, die in financiële problemen zat. Samen vormen ze nu de grootste erkende Apple-verdeler in ons land. De overname blijkt uit een aanmelding bij de Belgische Mededingingsautoriteit, die haar zegen nog moet geven voor de deal. Switch, dat geleid wordt door Rik Vrancken, bevestigde volgens vakblad Retail Update het nieuws maar wil nog geen extra details geven.

Switch is actief in de verkoop en reparatie van Apple-toestellen en aanverwante producten sinds 1992. Het bedrijf heeft tien winkels en drie servicecentra in Vlaanderen en is in Oost-Vlaanderen actief in Gent, het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas en in Sint-Martens-Latem. Easy-M is dan weer de grootste Apple-verdeler van België. Het familiebedrijf heeft 22 vestigingen: negen in Vlaanderen, negen in Wallonië en vier Brussel.

De inkomsten van Easy-M kwamen echter onder druk te staan, net op een ogenblik dat het bedrijf zich diep in de schulden had gewerkt om overnames te financieren, nieuwe winkels om te bouwen en te investeren in de webshop. Vorig boekjaar moest het een nettoverlies optekenen van 2,6 miljoen euro. Vooral de opening van de Apple Store in Brussel deed het bedrijf heel wat pijn.  Ook het steeds grotere gewicht van de iPhone in de verkoopmix zorgde voor problemen, omdat de marges op dit product al laag zijn én omdat mobiele operatoren een steeds groter deel van de arktkoek wegkapen omdat ze de smartphones verkopen in combinatie met abonnementen.