Confederatie Bouw brengt 20 ondernemers samen in BRICS

Joris Naert van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen.

Joris Naert van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen.

Op 28 april start Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen een nieuwe BRICS Management-groep  op. Eén jaar lang verzamelen 20 zaakvoerders actief in de bouw elke maand om bij te leren over zelfgekozen managementthema’s. De plaatsen waren in een mum van tijd volzet. Ook de vervolgtrajecten ‘BRICS op de werf’ en ‘BRICS Fundament’ worden dan opnieuw op gang getrokken. De drie groepen samen zijn goed voor meer dan 60 deelnemers.

Een lerend netwerk, dat is wat het peterschapsproject BRICS voor de deelnemers probeert te zijn. Al sinds 2007 organiseert Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen sessies voor jonge groeiende kmo’s die zich willen verdiepen in personeelsbeleid, financieel management, juridische kwesties, communicatie en verkoop. Welke invalshoeken precies aan bod komen, daar kunnen de bouwbedrijven tijdens de eerste bijeenkomst mee over beslissen. Al naargelang de wensen van de groep stelt Confederatie Bouw vervolgens een jaarprogramma samen en nodigt het maandelijks sprekers uit. Twee peters – gepokt en gemazeld in de sector – volgen en ondersteunen het traject van de groep.

Na een jaar kunnen zij die dat willen intekenen voor een vervolgtraject. Projectcoördinator Joris Naert: “In ‘BRICS op de werf’ bezoeken we werven van andere bedrijven. We bekijken hoe zij de planning en organisatie aanpakken en bespreken de werking van het bedrijf. Ervaring uitwisselen, daar gaat het om. In ‘BRICS Fundament’ diepen we een specifiek thema over verschillende sessies uit. Ook daarover hebben de deelnemers inspraak. In eerdere edities ging het bijvoorbeeld over ‘een klare kijk op klanten’ en ‘personeel’.”

Dat de plaatsen voor dit jaar zo snel volzet waren, zegt veel over de kwaliteit van het project. Naert: “We voelen dat er in deze sector nood is aan dit soort netwerken. Iedereen worstelt met dezelfde vragen en problemen. De deelnemers steken er niet alleen inhoudelijk iets van op, ze leren ook andere bedrijven kennen. Niet zelden groeien er commerciële samenwerkingen uit.”

Ook al is de groep voor dit jaar compleet, bouwbedrijven die interesse hebben, mogen zeker nog contact opnemen met de Confederatie Bouw. Het netwerk is in de eerste plaats bedoeld voor bouwbedrijven met 5 tot 20 werknemers. In het najaar wil de confederatie starten met een gelijkaardig initiatief voor eenmansbedrijven.

Info: joris.naert@confederatiebouw.be of 0475 45 06 03