Start-ups hebben behoefte aan erkenning om hun ondernemersdroom verder waar te maken. De voorbije dagen mocht het Gentse CoScale zich alvast verheugen in een niet alledaagse award. Het bedrijf werd door het wereldwijd actieve softwarebedrijf Red Hat erkend als Most Innovative Partner. De prijs werd overhandigd in Gent. Luc Van Overmeiren, manager alliances en channel Benelux bij Red Hat, overhandigde de trofee aan ceo Stijn Polfliet van CoScale. “De prijs betekent heel wat voor ons bedrijf”, aldus woordvoerder Peter Arijs van CoScale. “Red Hat is immers een grote naam in de software wereld.”

CoScale is een Gentse start-up die monitoring software aanbiedt voor de nieuwste generatie van applicaties die binnen zogenaamde software containers draaien. De Gentse start-up helpt grote websites om maatregelen te nemen op het gebied van optimalisatie. De software toont de link tussen serverinfrastructuur en de applicaties die er op draaien. Statistische analyse zet allerhande gegevens die via servers verkregen worden om tot begrijpbare data en grafieken, waar websites mee aan de slag kunnen.

Het idee voor CoScale ontsproot aan het brein van twee studenten burgerlijk ingenieur aan de universiteit van Gent: Stijn Polfliet en Frederick Reyckbosch. Tijdens hun doctoraat ontdekten zij een gat in de markt: uitbaters van grote websites konden nagaan hoe zwaar hun website doorwoog op de serverinfrastructuur, maar ze konden niet zien hoeveel ieder aspect van de website eiste van een server. Wanneer een bedrijf die kennis kan vergaren, dan gaat er een nieuwe wereld van optimalisatie open. Een prachtig idee, maar de twee ingenieurs ontdekten al snel dat software ontwikkelen niet hetzelfde is als die software commercialiseren. Daarom deden ze beroep op een team van drie managers met meer kennis van zaken. Telenet en Immoweb waren de eerste klanten en belangrijke referenties.