Cowise laat studenten proeven van bedrijfsleven

cowiseBruggen bouwen tussen studenten en bedrijven, dat is de missie van de jonge Oost-Vlaamse start-up Cowise. Ze doet dat door studenten oplossingen te laten bedenken voor zakelijke problemen. De jongere met het beste voorstel gaat naar huis met een som geld.

Pieter Van Brussel, Jelle Van Roosbroeck en Pieterjan Criel leerden elkaar op de universiteitsbanken kennen. Het is daar dat het idee voor Cowise ontstond. Van Brussel: “Voor onze opleiding zaten we vooral met onze neus in de boeken. We vonden het jammer dat we zo weinig praktijkervaring konden opdoen. Als we voor sommige opdrachten toch met bedrijven moesten samenwerken, merkten we dat die onze invalshoeken sterk apprecieerden. Onze ideeën hielpen hen echt vooruit. Vaak wilden ze ons na afloop nog extra werk geven.”

Enkele werkjaren en een businessplan later stampten de drie vrienden Cowise uit de grond. De formule is eenvoudig: bedrijven bieden een probleem aan, Cowise organiseert een wedstrijd en de studenten bedenken een oplossing. Van Brussel: “Wij coördineren alles en zorgen dat er voldoende studenten deelnemen. We doen dat door hen rechtstreeks aan te spreken: online, in auditoria, via de proffen, in studentenbuurten…”

Op termijn hopen ze 10 à 15 projecten per maand te lanceren. Wijs, Twin Properties, Lynx en Survey Anyplace zijn enkele bedrijven die al met Cowise in zee gingen. “Voorlopig kregen we vooral marketinggerichte vraagstukken, maar we willen zeker ruimer gaan dan dat. Alles is mogelijk.”

Bedrijven die zelf een wedstrijd willen lanceren, kunnen mailen naar hello@cowise.be