CPM screent talenten met nieuwe methode

cvvEr bestaat een direct verband tussen een succesvolle bedrijfsstrategie en het aanwezige leiderschapspotentieel binnen bedrijven. De uitdaging bestaat erin om deze talenten te ontdekken en te ontwikkelen. “Bij een HR-beleid dat de bedrijfsdoelstellingen ondersteunt gaat het vooral over “proactiviteit”, zowel voor de maatschappij als de bedrijfswereld”, zegt Christine Van Velthoven, Managing Director bij het HR-adviskantoor CPM, waarvan het hoofdkantoor zich in Melle bevindt.

De mate waarin proactief omgegaan wordt met onderwijs, werken, opleiding en inzetbaarheid zijn bepalend voor de wendbaarheid van bedrijven waardoor ze competitief en slagkrachtig blijven. De maatschappij en de huidige economisch-financiële wereld maken het niet makkelijk. De omgeving verandert en doet veranderen. Jobs in de dienstverlening, verkoop of kantoor en administratieve taken lopen het grootste risico om te worden geautomatiseerd waardoor de job description verandert.

“Bovendien, zegt Christine Van Velthoven, Managing Director CPM, is de “war on talent” gestreden, en “talent” wint… De talenten-basis moet dus anticipatief gemanaged worden. Het anticipatief en professioneel begeleiden van de leiders en hun talenten binnen het bedrijf biedt enorme voordelen. De medewerker kent de bedrijfscultuur, het uitvoeren van onderzoeken en implementeren van ontwikkelingstrajecten vraagt veel minder energie in vergelijking met het extern aanwerven, wat steeds risico’s inhoudt.”

“De CEO en HR werken samen de toekomstplannen uit gebaseerd op onderzoeken over de toekomst van de leiders binnen het bedrijf en niet enkel  op de performantie in het verleden. De thematiek, de context maar ook het team zullen anders zijn, dus je moet een systeem gebruiken dat potentiële leiders benoemt.”, zegt Dr. Bernie Caessens –  Managing Partner Resolved.

Ook VOKA bewijst dat de omgeving een uitermate grote impact heeft op leren, jobs en ondernemen. Het VOKA-concept voor ondernemingen  “de Hidden Champions” focust op bedrijven die wereldwijd scoren in hun niche. De mooie plaats in de rankings geeft aan dat deze Hidden Champions de motor zijn van de Vlaamse economie. Met 10,5 bedrijven/miljoen inwoners staat Vlaanderen op de 5de plaats na Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk met een potentieel van meer dan 100 bedrijven die Hidden Champion kunnen worden.

Op basis van ruim wetenschappelijk onderzoek heeft professor Martin Lanik (www.pinsight.biz) een nieuwe ontwikkelingsmethode – Pinsight – op de markt gebracht.  Deze focust op de potentiële talenten die bij leiders aanwezig zijn of kunnen ontwikkeld worden over een periode van 6 of 12 maanden. Dit alles wordt gebaseerd op de bedrijfswaarden, de strategie, processen en competenties. Het gaat om een duurzame methode die het potentieel van de leiders in kaart brengt. Binnen de prioriteiten van de strategie wordt aangegeven welke ontwikkelingsdomeinen moeten voorzien worden en binnen welke periode de leider klaar is voor de volgende stap in zijn carrière bij het bedrijf. CPM zal, als enige in de Benelux, deze tool aanwenden om klanten te ondersteunen in het opbouwen van een HR-beleid dat de bedrijfsstrategie ondersteunt.