Op zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. In Oost-Vlaanderen gunnen elf bedrijfsleiders dan een blik op het werk, de producten en het leven op hun land- of tuinbouwbedrijven.

De Dag van de Landbouw is al 35 jaar een succesformule. Dit jaar zetten 44 Vlaamse bedrijven hun deuren open. Met het thema Het begint bij ons willen de organisatoren dit jaar iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. “We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw. Een evenement als dit helpt het tij te keren”, klinkt het bij de organisatie. “We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen.”

In de regio

In de provincie Oost-Vlaanderen maken elf land- en tuinbouwbedrijven hun onderneming toegankelijk voor het publiek. Met Hoeve Den Bookhamer uit Zele, familie Vermeulen uit Lokeren, De Korenheie uit Melsele en Sint-Barbarahoeve uit Belsele zijn er alvast vier melkveebedrijven vertegenwoordigd. De Korenheie en Hoeve Den Bookhamer zijn bovendien nog gespecialiseerd in akkerbouw. Ook Neerkouter Hoevevlees uit Sint-Niklaas, familie Verhaert uit Kallo en ’t Zwaantje in Verrebroek verdienen de kost met het bewerken, zaaien en oogsten van gronden.

Verder wachten ook siertelers Anjers De Nijs in Erpe en Carl en Indra Van Sante-Lemeire uit Wetteren de bezoekers met open armen op. Benny en Cindy Tindemans-Maes uit Nieuwkerken-Waas, gespecialiseerd in melkgeiten, en tuinbouwschool Melle maken het lijstje compleet.