EKE – Tectum Group werkte als dakspecialist mee aan de 3 projecten die donderdag een “vastgoedoscar” in ontvangst mochten nemen. De vestiging van Tectum Group in Eke stond in voor de aanleg van het dak van bibliotheek De Krook in Gent.

Tectum Group is gespecialiseerd in de constructie van daken, gevels en balustrades. Met meer dan 70 jaar ervaring heeft het bedrijf talloze projecten in binnen- en buitenland gerealiseerd. Ook de drie winnaars van de vastgoedawards staan op de referentielijst van het bedrijf.

Dikkere waterdichting dan gebruikelijk

De Krook in Gent kwam als winnaar in de categorie “Beste Publieke Project” uit de bus. Het gebouw van 18.000 vierkante meter heeft diverse functies zoals bibliotheek, kantorencomplex, horeca en publiek groen. In 2017 werd er in Vlaanderen geen groter publiek gebouw neergezet.

De uitdaging voor de Tectum vestiging in Eke was tweeledig. De ontwerper koos namelijk voor twee verschillende types waterdichting.

Voor de daken die aan een hoge belasting worden blootgesteld, zoals terrassen en fietsenbergingen werd een tweelagige bitumeuze waterdichting met drukvaste cellenglas isolatie gespecifieerd. Samen met de producent ging Tectum de uitdaging: speciaal voor dit project werd een 2-lagige waterdichting van maar liefst 9 mm dikte geplaatst!

Voor de niet-toegankelijke daken was er een tweede type waterdichting nodig zodat het regenwater zonder bijkomende behandeling vlot gerecupereerd kan worden. Ook hiervoor reikte Tectum een oplossing aan.

“Uiteraard zijn we een radertje in het hele proces,” zegt CEO Yves Biesmans, “maar we zijn fier dat we de expertise van al onze medewerkers hebben kunnen inzetten voor deze prestigieuze projecten.”

De drie projecten boden elk aparte uitdagingen maar dankzij de goede jarenlange samenwerking met leveranciers, opdrachtgevers, ontwikkelaars en ontwerpers kon Tectum Group een oplossing bieden voor alle eisen van de diverse lastenboeken.

Nog twee awards

De award in de categorie “Beste Project voor Institutionele Investeerders” ging naar het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Het complex huisvest 2.500 Vlaamse ambtenaren en is met 65.000 vierkante meter het grootste passief kantoorgebouw van België.

Het derde bekroonde project waar Tectum aan meewerkte is ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Deze woonwijk met 400 woningen mag zich het beste woonproject noemen.

De vastgoedawards zijn een initiatief van de Real Estate Society en werden voor de eerste maal uitgereikt.