Dany Sturtewagen, directeur Corporate Affairs bij Niko Group uit Sint-Niklaas, is verkozen tot voorzitter van CENELEC, het Europees comité van elektrotechnische normalisatie. Hij wil er de komende drie jaar op Europees niveau op inzetten om de normalisatie van systemen, waar elektrotechniek en ICT met elkaar connecteren, te helpen verbeteren. Het is de eerste keer dat een Belg voorzitter van de Europese koepelorganisatie wordt.

CENELEC, waar 34 landen deel van uitmaken, speelt een belangrijke rol voor de Europese consument. Zo stelt het normen op waaraan elektrische apparaten en huishoudtoestellen binnen Europa moeten voldoen. “Normalisatie is een proces waarbij alle betrokkenen onderling afspraken maken. De industrie is en moet daar leidend in blijven, ook op internationaal vlak. Bovendien connecteren elektrotechnische producten en ICT steeds meer met elkaar in het internet of things. Ook op dat vlak is normering nodig”, aldus Dany Sturtewagen.

In 2016 werd Dany Sturtewagen al verkozen als voorzitter van CECAPI, de vereniging van Europese fabrikanten van elektrisch installatiemateriaal. Dankzij de aanstelling van Sturtewagen kan het Belgische bedrijf Niko zich op Europees niveau sterker profileren als specialist in slimme en geconnecteerde technologieën, om minder energie te verbruiken en het lichtcomfort en de veiligheid te verhogen. “Als land staan we erom bekend om een consensus te vinden tussen de standpunten van verschillende landen en zo met een eenduidige stem naar buiten te komen. Met CENELEC willen we verder standaarden creëren. Dat zal de handel tussen landen bevorderen en de eengemaakte Europese markt ondersteunen.”