de Fooz blijft op complexere vastgoedmarkt een betrouwbare gids

Nikolaas-MaeneDe roots van het Gentse vastgoedkantoor de Fooz L. & Zonen gaan terug tot 1888. Maar nog steeds is het kantoor dat zich specialiseert in de residentiële verkoop en de verhuur van woningen, appartementen, kantoren en handelsruimtes in en rond Gent een begrip. Het combineert immers zijn jarenlange ervaring met de modernste technieken en zorgt ervoor dat zijn medewerkers zich permanent bijscholen om de dossiers voor de klanten in een steeds complexere omgeving perfect te kunnen opvolgen.

Vastgoedmakelaar Nikolaas Maene (foto) van de Fooz stipt aan dat er vandaag de dag een stevige dynamiek heerst op de vastgoedmarkt. “Dat heeft deels te maken met de lage rente, die heel wat investeerders naar de vastgoedmarkt. Projectontwikkelaars spelen daar met diverse projecten op in. Zowat overal te lande zijn de bouwkranen weer uitgerukt. Dat gebeurt vandaag de dag niet enkel om conventionele woningen en appartementen neer te zetten, maar ook om nieuwe soorten woonwijken te bouwen, luxe-appartemtenen met een zogenaamde architectonische meerwaarde, appartementen in nieuwe ontwikkelingen zoals in het Gentse Dok Noord en de Tondeliersite.”

“Het is een feit dat we allerlei nieuwe woonvormen, zien ontstaan” geeft Nikolaas Maene aan, die inspelen op de situatie én op de financiële draagkracht van de consumenten én van investeerders. “Denk maar aan onder meer studentenwoningen en assistentieflats. Er spelen ook maatschappelijke fenomenen. Terwijl tot voor kort elk jong gezin bij het krijgen van de eerste kinderen uit de stad wegtrok en op zoek ging naar een woning met een tuin in de omliggende gemeenten, zien we nu dat nogal wat jonge gezinnen in de stad blijven, omdat het bouwen van een eigen woning onder meer als gevolg van de steeds strengere reglementering steeds minder voor de hand ligt. Of omdat ze voor een ander soort leven willen kiezen, met wonen dicht bij het werk en omdat ze verplaatsingen met de auto zoveel mogelijk willen vermijden. Dat alles zorgt er onder meer voor dat er compacter wordt gebouwd in de nieuwbouw, dat er meer hoogbouw komt in de steden, waar ook mobiliteit en groen belangrijke noden blijven en het impliceert zeker ook dat de verhuurmarkt in de lift zit. Tegelijk zien we oudere mensen naar de stad terugkeren. Met anderen woorden: ook op dit vlak zijn dinverse ontwikkelingen aan de gang, waar de vastgoedmarkt rekening moet houden.”

Eén en ander zorgt er alleszins voor dat de vastgoedmarkt steeds complexer wordt. Mensen hebben daarom volgens Nikolaas Maene nood aan een kantoor dat hen daarbij goed begeleidt en hen als het ware bij de hand neemt om elke vastgoedtransactie tot een goed einde te brengen. “Bij de Fooz staan we klaar om met een naadloos op de behoeften van kopers en verkopers en huurders en verhuurders afgestemde service iedereen te helpen. Wij houden immers een vinger aan de pols van de vastgoedontwikkelingen. Het is ook een belangrijke troef dat onze diensten beschikbaar blijven na de afronding van een verkoop of verhuur. Klanten kunnen altijd ons terecht voor juridisch of fiscaal advies, maar ook voor vragen over onder meer stedenbouw en actuele wetgeving.”