De beste frituur van Vlaanderen staat in Gent. Dat is gebleken uit de zoektocht van Het Nieuwsblad/De Gentenaar. De Frietketel uit Gent haalde het van de andere provinciale winnaars na het bezoek van een vakjury. Uitbater Koen Aneca krijgt een jaar lang gratis sauzen van Devos & Lemmens, een cheque ter waarde van 1.000 euro en promomateriaal om iedereen duidelijk te maken dat zij de Beste Frituur van Vlaanderen zijn.

Bijna 20 jaar baat de 47-jarige Koen Aneca zijn frituur uit. Hij maakt zelf zijn stoofvlees, garnaalkroketten, vegetarische hamburgers en tartaar. In totaal zijn 20 producten aangeduid met het symbooltje van ’t huis. “Veel snacks of sauzen kun je kopen. Maar als je er de tijd voor hebt, waarom zou je dat dan niet zelf maken? Dat is ook onze job. Ik ben een friturist, geen verkoper. Moeilijk is het niet. Lekker stoofvlees is simpel: genoeg bier, verse ajuin, mosterd, goed vlees,…”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

“We wilden heel graag in Gent winnen”, aldus Aneca. “Dat we in heel Vlaanderen winnen, is de max. Ik sta er zelf nog elke dag van versteld dat mensen hier tot een halfuur wachten op frieten. Ik denk niet dat ze dat doen omdat ze graag aanschuiven, maar omdat het lekker is. En omdat we grote porties geven.” De Frietketel staat ook in de Groene Michelinreisgids en heeft een resem uitstekende beoordelingen op TripAdvisor.

Nadat de lezers van Het Nieuwsblad hun stem uitbrachten voor de Beste Frituur van Vlaanderen, leverde dit in elke Vlaamse gemeente een winnaar op. De voorbije dagen trok de vakjury met de Brusselse chef Albert Verdeyen, friet­recensent Tae-Yoon Michielsens van frietfromdesire.be en culinair journalist Chris Snick van het Nieuwsblad langs de vijf provinciale winnaars. Nog tot komende vrijdag trakteert De Frietketel zijn klanten op één bakje friet per persoon. “Ik heb dat beloofd en zal dat zeker doen. Als we hard doorwerken, kunnen we dagelijks 500 kg aardappelen verwerken. Reken dus op een 2.000 bakjes per dag.”