De Grazer en Vooruit winnen Korte Keten wedstrijd stad Gent

123GrazerVzw De Grazer uit Lovendegem en vzw Kunstencentrum Vooruit uit Gent zijn de winnaars van de Korte Keten Wedstrijd die de Stad Gent in het najaar van 2014 organiseerde. Ze werden gekozen uit twaalf boeiende projectvoorstellen. Beide winnaars ontvangen een subsidie van 7.500 euro om hun project in de startfase te ondersteunen. Op 3 februari 2015 zullen alle deelnemende projecten nog eenx extra in de schijnwerpers worden geplaatst tijdens een netwerkevent.

Vzw De Grazer wil met het project ‘Vlees van Gent’ de consument aanzetten om bij de consumptie van vlees aandacht te hebben voor kwalitatief, lokaal gekweekt en verantwoord vlees, naast de al beschikbare lokale groente- en fruitpakketten. Vzw De Grazer zet heel wat dieren in bij het natuurbeheer en de verwerking van voedselresten, zoals schapen, runderen en varkens.

Vzw Kunstencentrum Vooruit zal onder de titel ‘puur Gent op je bord’ in het Vooruit café lokaal en authentiek gekweekt en verwerkt voedsel op de kaart zetten. Daarmee bouwt Vooruit voort op het bestaande aanbod aan bio- en fair trade producten.

Schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse: “Het creëren van een meer zichtbare, kortere voedselketen is een van de doelstellingen van de Gentse voedselstrategie ‘Gent en Garde’. In een korte keten consumeren we lokaal geproduceerde producten, waarbij we het aantal schakels tussen producent en consument zoveel als mogelijk beperken. We bekijken ook de mogelijkheden van de stad als afzetgebied en we sensibiliseren de stadsbewoners rond duurzaam voedsel.”