LAARNE – Vader en zoon Emmanuel en Xavier Ertryckx is het duo achter De Groot Funderingstechnieken uit Laarne. Beiden wilden ze continuïteit voor hun opgebouwde levenswerk met behoud van werkgelegenheid en inbreng van verse knowhow en kapitaal. Zo nam onlangs een lokale investeerder een meerderheidsparticipatie in het familiebedrijf.

“In onze discrete zoektocht naar een geschikte investeerder vonden we al vlug de juiste partijen, die de knepen van het vak kennen en referentieaandeelhouder zijn bij andere bouwbedrijven”, zegt Francis Gevaert van Aquis, die de nieuwe fase bij De Groot Funderingstechnieken in goede banen heeft geleid. Emmanuel Ertryckx neemt voortaan een ambassadeursrol op zich. Xavier Ertryckx behoudt zijn operationele rol en een actief zitje in de raad van bestuur.

De nieuwe investeerder bleef bovendien niet bij de pakken zitten. Meteen na de participatie werd immers een nieuwe Woltman-paalfunderingsmachine aangekocht. “Die kan vijf verschillende paalfunderingstechnieken uitvoeren. Het is al de vijfde paalmachine die Woltman ons levert”, zegt Emmanuel Ertryckx.

Succesvol familiebedrijf

De Groot Funderingstechnieken zag in 2000 het levenslicht. Al gauw werd een terrein van 10.000 vierkante meter aangekocht, want het bedrijf kende meteen een stevige groei. Dat uit zich ook in het aantal medewerkers. Dat aantal evolueerde van 3 tot meer dan 50 mensen. Jaarlijks worden er bovendien meer dan 400 werven afgewerkt.

De Groot Funderingstechnieken is specialist voor berlinerwanden, damwanden, onderschoeiingen, secanspalenwanden, het boren van trekankers, geprefabriceerde heipalen, in de grond gevormde (trillingsvrije) palen, kokerpalen en pulspalen. Ook voor kwaliteitscontroles, statische drukbelasting, trekbelasting, trillingsmetingen en ultrasoontesten kunnen klanten bij het bedrijf uit Laarne terecht.