AALTER – In de veeteelt bestaat een groot verschil aan voederstrategie. Debutrac merkte op dat een groot deel van de markt op zoek was naar een zelfrijdende voedermengwagen met maximaal structuurbehoud. Daarom richtte het bedrijf uit Aalter Debutrac Technics op dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de MIXTrac.

In 2016 is Debutrac Technics gestart met het ontwikkelen, realiseren en produceren van een nieuwe generatie zelfrijdende uitkuilmachines. Die moeten dienen voor het uitkuilen, mengen en verdelen van voer aan melk- en vleesvee.

“Bij de ontwikkeling van de zelfrijdende voedermengwagen MIXTrac werd er sterk gefocust op een lage total cost of ownership”, legt Frederick De Busschere, zaakvoerder van Debutrac Technics, uit. “MIXTrac kenmerkt zich door het uitstekende behoud van de structuur van de voeders en een betere menging. Bovendien doet het op geen enkele wijze tekort aan de dieren. Integendeel, het verhoogt het dierenwelzijn en er wordt een lagere CO2-uitstoot verkregen dankzij de hogere voerefficiëntie.”

Innovatief design

Het meest bijzondere aspect van de MIXTrac zit in de kuilhapper met doorvoerrotor aan een laadarm. Daarmee kunnen alle soorten voer worden verwerkt. “De laadarm laadt het voer in de peddelmenger. In de kuip kan het voer dan intens of gematigd worden gesneden. Het lossen in de stal verloopt verder zonder extra mechanische tussenkomst van een vijzel of transportband. Dat haalt niet alleen de vermogensbehoefte bij het lossen naar beneden, maar verhoogt ook de snelheid van het lossen”, vertelt Frederick De Busschere.

De eerste machine werd in september 2017 uitgebracht. Momenteel zijn de volgende vier modellen in productie. Ook een nieuwe variant van de machine ligt intussen al op de tekentafel.