Bij de start van Velofollies, de grootste fietsbeurs in de Benelux, is er nieuws uit de wereld van de fietskledingfabrikanten. Het Zottegemse Decca sportswear, de meest ervaren sportkledingfabrikant van ons land, heeft het handelsfonds van Sportune overgenomen. Het faillissement van het bedrijf uit Heist-op-den-Berg werd twee weken geleden ingeleid bij de Rechtbank van Koophandel in Mechelen. Samen met de bezielers Stefan Van Ouytsel en Annelies Geukens zorgt de groep Decca zo voor een verderzetting van NODRUGS, het sport- en wielerkledingmerk van Sportune.

“Dat past een beetje in mijn strategie. Ofwel kan je organisch groeien, ofwel via fusies of acquisities”, zegt ceo Jan Vanpraet van Decca. “NODRUGS en Retrorouleur passen perfect in ons businessplaatje.” De merken en producten van Sportune komen onder de Decca-groep, maar blijven afzonderlijk beschikbaar. De zaakvoerders blijven aan het verhaal meewerken. Naast de thuishaven van Decca in Zottegem kunnen klanten voortaan ook terecht in het kantoor in Heist-op-den-Berg. “Naast een gezamenlijke visie waarin de klantbeleving centraal staat, hebben we complementaire producten, markten, competenties en capaciteiten. Het maakt deze tandem tot een performante challenger op de Europese sportswear markt”, zegt bezieler van NODRUGS Stefan Van Ouytsel. Naast de lokale productie in het hart van de Vlaamse wielerklassiekers doen Decca en NODRUGS ook een beroep op buitenlandse productielijnen.

Decca werd in 1930 opgericht door August De Clercq en was vele decennia een echt familiebedrijf. In december 2015 kocht Jan Vanpreat Decca van de familie De Clercq. Hij zette het bedrijf opnieuw op de kaart wat sportkleding betreft en heeft de intentie om de productie in eigen land opnieuw op te waarderen. Vanpraet voert momenteel gesprekken met het personeel van Sportune. “Eén van hen is momenteel reeds actief op Velofollies om de klanten van NODRUGS te kunnen opvangen”, aldus Vanpraet.