LOKEREN – Alphatronics zet mee zijn schouders achter de deelfiets om meer mensen aan boord te krijgen van het mobiliteitsfenomeen. Het Lokerse bedrijf zet zijn schouders via een grensoverschrijdende samenwerking mee onder de ontwikkeling van een slim slot.

Deelfietsen bepalen in steden als Antwerpen, Parijs of Barcelona meer en meer het straatbeeld. In samenwerking met Ton Kooymans ontwikkelt Alphatronics, gespecialiseerd in toegangscontrolesystemen, een modernere versie genaamd Mobyshare. Ton Kooymans is een industrieel desinger die het octrooi bezit op een pen waarmee voertuigen kunnen worden vastgemaakt en opgeladen.

Met het CrossRoads2-project (*) willen de partners het systeem verder verfijnen en uittesten. Als de gewenste resultaten bereikt worden, zal het slot in grote hoeveelheid vervaardigd kunnen worden en zal hiermee ook de productieprijs flink dalen.

Moderne deelfietsen

De fietssloten van de deelfietsen reageren op een pen die een eigen identiteit heeft. Wie een abonnement op Mobyshare heeft, kan met zijn smartphone en een pasje een slot openmaken. Wanneer de pen opnieuw in het slot komt, herkent die de pen en wordt het slot vergrendeld.

Uniek aan het systeem is dat het precies weet hoeveel kilometer er is afgelegd. En gaat het om een elektrische fiets, dan wordt de batterij na het vergrendelen automatisch opgeladen. Het systeem beperkt zich overigens niet alleen tot fietsen. Ook andere voertuigen, zoals bootjes, scooters en jet ski’s moeten met dit systeem geparkeerd (en eventueel opgeladen) kunnen worden.

(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Oost-Vlaanderen zijn er 20 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 770.467 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe. Ook interesse? www.crossroads2.eu