GENT – Het jaar is nog maar pas begonnen of daar komt er al een eerste overnamebod aan. De multinational Novo Nordisk wil graag het Gentse biotechbedrijf Ablynx inlijven. Ceo Edwin Moses beschouwt het bod als ontoereikend én bovendien vijandig.

Novo Nordisk liet weten dat het 2,6 miljard euro wil op tafel leggen om Ablynx in te lijven. Het nieuws ging gepaard met een enorme koersopstoot (van bijna 50 procent) op de beurs. Ceo Edwin Moses en kennelijk ook de beleggers vinden het Scandinavische bod hoe dan ook te laag. “Het is zeker geen basis voor verdere gesprekken”, aldus een persbericht. Vrij vertaald wil dat zeggen dat het bod wordt beschouwd als vijandig.

Novo Nordisk heeft zijn eerste bod (26,75 euro per aandeel) op 9 december op tafel gelegd, en verhoogde inmiddels zijn biedprijs al twee maal (19 en 22 december), zij het weinig substantieel. De laatste offerte zou 28 euro per aandeel bedragen. Het is afwachten of Novo Nordisk nog meer pijlen op zijn boog heeft.        

Steraandeel

Ablynx kende in 2017 een bijzonder succesrijk beursjaar. Het Gentse biotechbedrijf liep danig in de kijker op de Amerikaanse beurs Nasdaq en op Euronext. Na tien jaar onderzoek kwam Ablynx in de herfst van vorig jaar voor de dag met zijn eerste medicijn (caplacizumab) tegen de dodelijke bloedziekte TTP. Het medicijn zou, eens op de markt, piekverkopen kunnen hebben van naar schatting 500 miljoen euro. Komt daar nog bij dat ceo Edwin Moses ook kan pronken met samenwerkingsdeals met het Franse Sanofi en met het Amerikaanse Merck. Dat alles is blijkbaar ook Novo Nordisk niet ontgaan.