Dendermonds kopvlees van beenhouwerij Batselier erkend als streekproduct

zdendermonds%20kopvlees%20Paul%20Podevyn_LROndernemers die hun producten als erkend streekproduct kunnen aanbieden, kunnen dankzij dat label dat product meer in de kijker zetten en het beter verkopen.

De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten legt elk jaar tijdens  erkenningsrondes in in januari, mei en september de erkenningsaanvragen onder de loep. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Bij de jongste erkenningsronde zijn drie nieuwe producten erkend als streekproduct. Het gaat om Koffie uit het Leuvense van de koffiebranderij ROM uit Boortmeerbeek, Pajotse gekruide smout van de Beenhouwerij Gaston en Wim Wauters uit Sint-Pieters-Leeuw en Dendermonds kopvlees van keurslager Batselier uit Sint-Gillis bij Dendermonde.

Kopvlees behoort net als de hespen en de pensen tot de meest traditionele vleesbereidingen van Vlaanderen. Bij Batselier worden de koppen een nachtje gezouten, vervolgens koken ze langzaam gaar in een bouillon met selder, wortel, ui en bouquet garni. Na afkoeling worden de mooie vleesstukken behouden en worden de overige delen fijngesneden. Het vocht wordt verder ingekookt en gekruid met peper, zout en flink wat muskaatnoot. Het resultaat is Dendermonds kopvlees met veel vlees, bijna geen zwoerd en vrij weinig gelatine.

In Dendermonde gaat men prat op zijn kopvlees, men is er zelfs fier op z’n spotnaam “kopvleesfretters”. Bij elke feestelijkheid en vooral tijdens de jaarlijkse “Katuit”, een door de UNESCO beschermde reuzenommegang, mag Dendermonds kopvlees niet ontbreken.

Met Dendermonds kopvlees komt het aantal erkende Vlaamse traditionele streekproducten uit Oost-Vlaanderen op 59. Antwerpen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen Limburg kunnen respectievelijk prat gaan op 45, 39, 34 en 19 erkende streekproducten.

Producenten en handelaars die kun kans willen wagen vinden de criteria waaraan moet worden voldaan terug op  http://www.streekproduct.be.