Het Gentse designduo Fien Muller en Hannes Van Severen, beter bekend als Muller Van Severen, is nog maar eens in de prijzen gevallen. Het echtpaar kreeg de Champagneprijs 2017 overhandigd, een prijs die wordt uitgereikt aan artiesten die zich onderscheiden door hun talent, creativiteit en continu streven naar uitmuntendheid. De prijs wordt toegekend door het Comité Champagne en het Bureau du Champagne Benelux, en wordt jaarlijks in een reeks landen, onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan, uitgereikt. Sinds 2014 is ook België aan de beurt.

De jury had niets dan lof voor de Gentenaars. Al deed ze dat met een knipoogje naar het eigen product. “Net zoals de assemblage van verschillende druivensoorten en cru’s een kernbegrip is in het universum van de champagne, zijn voor de fotografe en designer Fien Muller niet zozeer de afzonderlijke kwaliteiten van individuele voorwerpen belangrijk, maar nog meer wat er gebeurt wanneer objecten samenvloeien tot een geheel”, luidt het officieel. “En zoals Hannes Van Severen in zijn werk zo graag de connectie maakt tussen realiteit en verbeelding, zo verheffen de keldermeesters en oenologen van de champagnestreek de afzonderlijke componenten van hun wijnen graag tot een proefervaring met een rijkere dimensie.”

Eerdere laureaten van de Champagneprijs waren Brussels mode-ontwerpster Carine Gilson (2014), de Gentse choreograaf en regisseur Alain Platel (2015) en de jazzpianiste en -zangeres Melanie de Biaisio (2016). Muller Van Severen is niet aan zijn proefstuk toe als het over prijzen gaat. In het verleden mocht het duo al de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving ontvangen en in 2015 werden ze uitgeroepen tot Designer van het Jaar. Het koppel ontwierp in 2010 samen een eerste meubel en hun werk werd al snel door designwinkels en musea wereldwijd opgepikt.