Het Deense scheepvaart- en logistiek bedrijf DFDS uit Gent zet tegen de zomer van 2017 een vierde schip in op de lijn Gent-Göteborg. Daarmee verhoogt de rederij het aantal wekelijkse afvaarten van zes naar acht. De uitbreiding is het gevolg van de gestage groei de voorbije jaren. In 2016 was de lijn, die naast Goteborg ook éénmaal per week tot in het Noorse Brevik vaart, goed voor 2,1 miljoen ton goederen, het tweede beste resultaat ooit.

Het Gentse DFDS verzorgt momenteel met drie schepen zes afvaarten per week tussen Gent en Göteborg. “Bij een vorige groei hebben we al grotere schepen ingezet, door ze letterlijk in twee te zagen en er een extra stuk van 30 meter tussen te plaatsen”, zegt Sam De Wilde, managing director DFDS Seaways. “Nu hebben we binnen de groep gekozen voor de inzet van een extra schip. Dit kan omdat we nieuwe schepen aan het bouwen zijn in Flensburg. Deze worden midden dit jaar ingezet op de route Rotterdam – Immingham, waardoor de schepen die nu op deze route varen, vrijkomen.” De groei is onder andere een gevolg van het succes bij Volvo, wat een belangrijk aandeel uitmaakt van de activiteiten van het Gentse DFDS. In 2016 werd ook een topaantal trailers verscheept. “Zowel bij de trailers als de wagens is er in twee richtingen een toename.” Zweden is de vierde belangrijkste handelspartner van de Gentse haven.

Bij DFDS Seaways in Gent worden ook kleinere schepen ingezet voor een containerverbinding tussen Antwerpen, Rotterdam en Gent. “Zo kunnen onze klanten een connectie maken tussen onze routes en een Deep Sea verbinding vanuit Rotterdam op Antwerpen, al hebben we ook meerdere klanten uit het Gentse hinterland die het wegtransport naar Antwerpen zo vermijden. Verder bieden we nog vaste spoorverbindingen aan voor trailers richting Spanje en Lyon.” Naast de 40 mensen die in Gent worden ingezet voor operations en administratie, worden ook dagelijks 60 tot 80 dokwerkers ingeschakeld. Daar komen binnenkort nog enkele mensen bij. “DFDS waardeert de werknemers, want naar aanleiding van de 150ste verjaardag onlangs, schonk het bedrijf aan elke werknemers 30 aandelen”, voegt Sam De Wilde er nog aan toe.