OUDENAARDE – Voor het zesde jaar op rij levert Volvo-verdeler D’Hondt – Reynaert met vestigingen in Aalst, Oudenaarde en Zottegem de officiële wagens voor de zeven wielerwedstrijden van organisator Flanders Classics.

Miss België Angeline Flor Pua geeft dit jaar samen met Antwerps burgemeester Bart De Wever het startschot voor de 102de Ronde Van Vlaanderen. Daarna doorkruist ze samen met 14 dames van D’Hondt – Reynaert het parcours in een niet te missen roze Volvo XC90 ‘Ladies on the Road’. De aandacht gaat ook dit jaar naar de wagen waarmee de koersdirecteur achter de eerste ontsnapping rijdt: de nieuwe Volvo XC40, geproduceerd in Gent en tevens ‘Car of the Year 2018’.

Een indrukwekkende wagenpark van maar liefst 67 Volvo’s staat klaar om zowel de elite heren, de elite vrouwen, de junioren heren en de Ronde Fan Ride in veilige banen te leiden. Daarnaast zijn er ook VIP-wagens, wagens om de publiciteitskaravaan te begeleiden en ook wagens om de pers te shuttelen. Veel van deze Volvo’s zijn nagelnieuw, maar daarnaast rijden er ook vervangwagens en demowagens van Volvo D’Hondt – Reynaert mee. Ook Volvo Car Gent en invoerder Volvo Belux dragen hun steentje bij en leveren 20 van de 67 wagens om het hele wielercircus veilig door de Vlaamse Ardennen te loodsen.

Wagensponsor D’Hondt – Reynaert levert niet enkel de wagens, zij zorgen ook voor de hele praktische organisatie en volledige ombouw van de volgwagens. Dat gaat van plannen, schoonmaken, bestickeren, tot de montage van televisieschermen, zendapparatuur, trackers, opbouwborden (rode en groen vlag), enzovoort. “Er komen mensen van Flanders Classics helpen bij de voorbereidingen in de hoofdzetel van D’Hondt in Zottegem, maar finaal neemt de hele voorbereiding wel een maand lang een fulltime in beslag.”

Nog enkele weetjes

Wie op de Muur in Geraardsbergen naar Volvo’s speurt, is eraan voor de moeite. Op sommige hellingen zijn er geen wagens toegelaten en rijden de volgwagens via een omleiding terug naar het parcours.

Vanaf begin februari staan er permanent drie Volvo’s ter beschikking van de organisatie om alle parcours van de verschillende Flanders Classics wedstrijden op voorhand minutieus te gaan verkennen en uit te pijlen.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken is het niet het personeel van Volvo D’Hondt – Reynaert zelf dat de wagens bestuurt. De meeste chauffeurs zijn ex-wielrenners die vertrouwd zijn met de vele ongeschreven wetten van de koers. Iedere chauffeur van een volgvoertuig op wedstrijdniveau moet houder zijn van een speciale licentie en moet ook houder zijn van een certificaat uitgereikt door de UCI.

Alle volgwagens samen leggen op één dag maar liefst meer dan 25.000 km af, dit is zo eventjes de afstand van België naar Australië heen en terug! En dan hebben we het nog niet over de duizelingwekkende prijs van alle Volvo’s die worden ingezet, goed voor maar liefst 3.500.000 euro op onze Vlaamse wegen.

Naast de Ronde van Vlaanderen levert Volvo D’Hondt – Reynaert ook de officiële volgwagens voor de zes andere wielerwedstrijden van organisator Flanders Classics. Gaande van de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, de Brabantse Pijl, de Scheldeprijs en de Brussels Cycling Classic.