HopSaSam uit Oudenaarde heeft met het bierbrouwsel Nonniversaire een zilveren medaille gewonnen. Dat gebeurde tijdens de zesde New York International Beer Competition in de categorie Hybrid Beer Styles. Na twee keer goud op de Brussels Beer Challenge in 2015 en op de Barcelone Beer Challenge in 2016, is het de derde medaille voor het digestiefbier van brouwer Sam Vanderstraeten.

Nonniversaire valt onder de categorie van digestiefbieren, en is een donkerkoper brouwsel van 12,1 procent. “Het digestiefbier mag terecht naast een cognac of whiskey staan”, zegt Sam Vanderstraeten. “En goed nieuws want het nieuwe brouwsel is bijna klaar. Afgelopen weekend werden zo’n 5.500 flessen één voor één manueel afgevuld en van een kroonkurk voorzien. Nonniversaire kan nu rustig hergisten op fles.” Vanaf eind maart 2017 wordt Nonniversaire opnieuw te koop aangeboden. De vorige productie is op alle verkooppunten volledig uitverkocht. Enkel in De Witte Giraf in Aarschot is er nog een beperkte hoeveelheid beschikbaar.

Sam Vanderstraeten is al meer dan tien jaar gepassioneerd met bier bezig. Hij is niet alleen brouwer, maar ook biersommelier en kaasmeester. In juni 2014 haalde hij het diploma van zytholoog. Na enkele proefbrouwsels in zijn garage, startte Vanderstraeten met de eerste grote productie van de Nonniversaire in maart 2015 bij brouwerij Hof Ten Dormaal in Tildonk. Naast de bierproductie, spendeert HopSaSam ook tijd aan het organiseren van bierproeverijen en het geven van advies omtrent recepten en foodpairing. “Een fijne afwisseling tussen verantwoord genieten van een glaasje, een hoop kennis en weetjes opdoen en ervaringen delen. Dat zijn de ingrediënten van de bierproeverij”, vertelt Vanderstraeten.